30 Temmuz 2013 Salı

sonra bir gün yaz geldi "didi"

Sevmedim ,sevemedim hazır meyvesularını, boyalı-esanslı çayları..Son zamanlarda bir reklam dönüyor -ki ürünün reklamı olmasın diye pek dallandırmayacağım- masum görünümlü yaşlı köyde yaşayan teyze bi'seyler deniyor da çay oluyor da...Ah teyzem sen di'sen ya;" ev de içeceğinizi kendiniz yapın yavrularım , katkılı katkılı yiyip içmeyin, içirmeyin o içinde ne olduğu belli olmayan ürünleri" .

Teyzem "didi" oldu- olmasın diye benden iki tavsiye ; sıcak yaz günlerinde balkon keyfi eşliğinde keyifle içilesi :))


İlki ; "hindiba şerbeti"

-200 gr hindiba meyvesi (aktardan)
-2 adet çubuk tarçın
-2 litre su 
-1,5 su bard. şeker
tarif: hindiba Hindistan eriği olarak bilinir tadı ekşilidir , once çeşme suyuyla yıkanır ardından sıcak suyla 1 saat bekletilir.Erikler suyu çeker ,şişer .Erikleri tencereye alıp içine 2 litre su ve tarçınları koyarak kaynatırız.Kaynama gerçekleştikten sonra şeker atılır kısık ateşte 3-4 dk.daha kaynatılır ve şerbet soğumaya bırakılır.Soğuduktan sonra tel süzgeç yardımıyla şerbetin suyunu sürahiye boşaltıp , buzdolabına kaldırabiliriz.

İkincisi ; Buz Limonata 

Limonata bana İzmir'i Kemeraltı'nı hatırlatır.Kemeraltında gezip gezim bir pastahanenin önünde ayaküstü içtiğim limonataları hatırlarım :))

Tarif:
 6 adet limon ,
bir avuç dolusu taze nane
1 su bardağı şeker (tercihe göre şeker arttırılabilinir)
1 litre su

6 adet limonun kabukları rendelenir ve şekerle harmanlanır , ezilir , yuğurulur.şekerin kabukları sulandırıp erimesi gerekiyor.Limonların suyunu sıkıp şekerli karışımda yarım saat bekliyoruz.(şekerin yakıcı özelliği malzemelerin özleşmesini sağlıyor).Karışıma suyu ekliyoruz ve tahta kaşıkla bir kaç dk.a karıştırıyoruz.Tel süzgüden geçirip ince kıyılmış taze naneyi ekliyoruz.

ferah ferah içiyoruz , deneyen herkese afiyet olsun :)


Hiç yorum yok: